Kek Buah
Assalamualaikum
Lepas Maghrib tadi, buatkan kek buah resepi dari kak hanieliza.. adik ku Ida(cek cik) nak sangat makan kek yang kaklong dia buatkan sebelum dia bertolak balik ke UMT esok.. so bagi tidak menghampakan seorang adik.. kaklong meluangkan masa membuatkan kek buah ini. Inilah hasilnya ..::: sedap dan menyelerakan ... resepinya ada kat bawah tu...
KEK BUAH [versi bakar] *copy dr web kak hanieliza
Bahan A:
250 gm butter
150 gm gula perang [browm sugar]
3 biji telur
1 s/teh esen vanila
5 s/b madu
Bahan B [ayak]
225 gm tepung superfine (saya guna tepun naik sendiri aje)
5 s/b susu tepung
1 s/teh baking powder
1 s/teh soda bikarbonat
1 s/k serbuk kayu manis
Bahan C [rendamkan selama 3 atau 4 jam]
100 g buah prune [cincang]
200 gm buah campur
1 cawan oren juice
hiasan - hirisan badam tau badam cincang
Cara:
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.
3. Masukkan bahan yg diayak [bahan B] dan buah campur [bahan C] berselang seli.
4. Masukkan madu dan kacau rata.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak atau loyang aluminium pakai buang bentuk 4segi.
7. Taburkan bahan hiasan.
7. Bakar adunan kek dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 1 jam.
8. Sejukkan kek baru dipotong dan hidangkan.
Lepas Maghrib tadi, buatkan kek buah resepi dari kak hanieliza.. adik ku Ida(cek cik) nak sangat makan kek yang kaklong dia buatkan sebelum dia bertolak balik ke UMT esok.. so bagi tidak menghampakan seorang adik.. kaklong meluangkan masa membuatkan kek buah ini. Inilah hasilnya ..::: sedap dan menyelerakan ... resepinya ada kat bawah tu...
KEK BUAH [versi bakar] *copy dr web kak hanieliza
Bahan A:
250 gm butter
150 gm gula perang [browm sugar]
3 biji telur
1 s/teh esen vanila
5 s/b madu
Bahan B [ayak]
225 gm tepung superfine (saya guna tepun naik sendiri aje)
5 s/b susu tepung
1 s/teh baking powder
1 s/teh soda bikarbonat
1 s/k serbuk kayu manis
Bahan C [rendamkan selama 3 atau 4 jam]
100 g buah prune [cincang]
200 gm buah campur
1 cawan oren juice
hiasan - hirisan badam tau badam cincang
Cara:
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.
3. Masukkan bahan yg diayak [bahan B] dan buah campur [bahan C] berselang seli.
4. Masukkan madu dan kacau rata.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak atau loyang aluminium pakai buang bentuk 4segi.
7. Taburkan bahan hiasan.
7. Bakar adunan kek dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 1 jam.
8. Sejukkan kek baru dipotong dan hidangkan.
Comments
Post a Comment